- szerda, március 31, 2010
- NeonGrün Muffin
- boci figura, fondant figura, fotókkal illusztrált, lépésről-lépésre
- No comments
- csütörtök, március 25, 2010
- NeonGrün Muffin
- modelling paste, sugarpaste
- No comments
Rengeteg színben kapható előre elkészített sugarpaste, de készíthetünk saját magunk is.
Sugapaste hozzávalók:
- 5 teáskanál zselatin por
- 125 ml glükóz szirup
- 1 evőkanál glycerine
- 1 kg porcukor
Ebből a mennyiségből 1 kg Sugapaste-t kapunk. Elkészítés után azonnal használhatjuk, vagy légmentesen lezárható dobozban, hűvös helyen (nem a hűtőben) maximum 3 napig tárolhatjuk.
Elkészítése:
1. Szórjuk a zselatint 3 evőkanál vízbe egy edényben. Hagyjuk, míg a zselatin szivacsos nem lesz. Ezután az edényt tegyük egy vízzel teli lábasba (gőz fölé), és keverjük addig, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad. Add a glükóz-szirupot és a glycerine-t a zselatinhoz, és keverd, míg el nem olvad. Ezután hűtsd egy-két percig.
2. Tedd a porcukrot egy nagyobb méretű edénybe, s a közepére csináljunk egy kis mélyedést. Ebbe öntsük a zselatinos keveréket. Fakanállal jól keverjük össze, majd száraz kézzel jól gyúrjuk össze. Ezután annyi porcukrot adjunk még hozzá, amennyit érzésre szükségesnek tartunk.
3. Ahogyan írtam, azonnal használhatjuk, vagy légmentesen tárolhatjuk.
Modelling paste
A modelling paste a sugarpaste átdolgozott változata, azaz sugarpaste-ból készül. Viszont a végeredmény sokkal keményebbre képes száradni. Ebből készíthetünk igazán klassz figurákat.
Kell hozzá:
- 315 gr sugarpaste
- 280 gr porcukor
- 3 kávéskanál gum tragacanth
- 1 teáskanál glükóz-szirup
Ebből kb, 325 gr Modelling pastat kapunk.
Szitáljuk össze a porcukrot és a gum tragacanth port. A cukorszirupot és 6 kávéskanál hideg vizet add hozzá, és keverd össze jól. Ezután adj hozzá azonos mennyiségű sugarpaste-t.
Ha túl száraz lesz a modelling pastánk, adjunk hozzá egy kis margarint, vagy tojásfehérjét.
Amennyiben túl híg masszát kapunk, adjunk hozzá egy kis kukoricakeményítőt.
Miközben a Modelling pastával dolgozunk, kenjük be a kezünket margarinnal.
***************************************
- csütörtök, március 25, 2010
- NeonGrün Muffin
- vajkrém ízesítés
- No comments
Kávés vajkrém:
Oldjunk fel 3 kávéskanál instant kávét 2 kávéskanál forró vízben, majd ezután keverjük a vajkrémünkhöz.
Mandulás vajkrém:
Keverjünk 1 teáskanál mandula-aromát a vajkrémhez.
Csokoládés vajkrém:
Keverjünk 30 gr átszitált kakaóport a vajkrémhez.
Citromos/narancsos vajkrém:
Keverjük 2 kávéskanál egészen apróra reszelt citrom/narancs húsát a vajkrémhez.
************************************************************************
- szerda, március 24, 2010
- NeonGrün Muffin
- cake dummies, torta-báb
- 1 comment
A tortabábok használata igencsak elterjedt a tortadíszítők között, hiszen ezt használják a gyakorlásra, egy-egy új elem kipróbálására, és a tanfolyamokon is, ahol nincs idő a torták elkészítésére.
Nekem külön öröm, hogy rátaláltam a torta-bábokra, ugyanis sütöm a tortákat, de a nagyrészük mindig a kukában végzi. Ezért egyrészt a szívem szakad meg, másrészt pedig pénzkidobás.
Azonban, a torta-bábok moshatóak, így miután az ember lefényképezi a legújabb remekművét, meleg vízzel kimoshatja, és újra felhasználhatja. Egyszerűen csak vajkrémmel be kell vonni, mint az igazi tortát, és kezdődhet a munka. Mehet rá a fondant, vagy egyéb díszítés.
Egyébként, ha az ember nem akar torta-bábot venni, készíthet is magának. Erre a legmegfelelőbb a sima tortaforma, amiben a piskótát sütjük. Ezt felfordítjuk, és bekenjük vajkrémmel, és szárnyalhat is a fantáziánk a díszítésben. Na, és ezt elég csak lemosni munka után.
Ha dolgozott már valaki torta-bábbal, és van tapasztalata, írja meg mire kell ügyelni, esetleg van-e egy-két bevált fogás, akármi.
- hétfő, március 22, 2010
- NeonGrün Muffin
- bevált recept, fincsi, mascarpone-torta
- No comments
Pontosabban, a torta isteni finom lett. Pont olyan, amit akár a cukászdában is vehettem volna. Nem volt túl édes, túl sűrű túl sok. Egyszerűen krémes, és nagyon könnyű lett. Kár, hogy fogyózom, mert ha nem így lenne, biztos a fele tortát egyedül eszem meg. :)
Leírom a mascarpone krém recepjét, amivel megtöltöttem a tortát.
Hozzávalók:
15 dkg pocukor,
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg mascarpone
3 tojás
Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is forgasd bele.
Egyébként 3 helyre került a mascarpone-s krém a lapok között, és két helyre elég sűrűn, konzerv ananász-darabokat is szórtam.
Ez a mennyiségű krém túl sok ám ehhez a tortához, a fele elég lett volna, de a maradékot kis tálkákba tettem, és ananásszal díszítve fogyasztottuk.
*********************************************************************
- szombat, március 20, 2010
- NeonGrün Muffin
- tortadíszítés művészete
- No comments
I dream of Cake
Ilyen csodát még nem láttam. Nézzétek meg, hogy a nőitáska-torták milyen aprólékosan vannak kidolgozva. Fantasztikus. Nem is hinné az ember, hogy némelyik tényleg torta!
- péntek, március 19, 2010
- NeonGrün Muffin
- fondant torta, fotókkal illusztrált, lépésről-lépésre, saját torták
- 3 comments
1. Két darab piskótát sütöttem, és mindkettőt félbe vágtam, így lett négy piskóta lapom. Két piskóta lapra körben royal icing-ot nyomunk. Ennek több oka is van. Elsőként, hogy (mivel gyorsan szilárdul) nem engedi kifolyni a tölteléket, másrészről összeragasztja az egyes lapokat.
3. Majd ananász-darabok kerülnek a krémbe.
4. Miután minden szintre felkerült a krém, összeillesztem a lapokat.
- csütörtök, március 18, 2010
- NeonGrün Muffin
- kellékek, kellékek beszerzése
- 1 comment
Magyarországon:
1. Sőregi tortadíszítés: Sőregi Online Shop
2. Desszertmester: Desszertmester Online Shop
3. BB Superimport: Online Shop
Bolt: Desszertmester üzlete: Budapest, II. kerület, Pengő utca
Németország:
1. Backfun: Online Shop
2. Tortissimo: Online Shop
3. Das Backlädchen: Online Shop
- kedd, március 16, 2010
- NeonGrün Muffin
- doboz-torta, fondant torta, fotókkal illusztrált, lépésről-lépésre, saját torták
- 2 comments
Igazából nem lepődnék meg, ha az első néhány tortám, hasonlóan kacifántosra sikeredne, mert egyelőre szeretném kiismerni az alapanyagokat. Megismerni a tulajdonságaikat.
Mint láthatjátok, a fondantnál tartok, pedig többféle formázó anyagot használnak a profik. Egyelőre a cukortésztámat (Fondant) alakítgatom, aztán lépek majd tovább.
- szombat, március 13, 2010
- NeonGrün Muffin
- ételfesték, színek kikeverése, tortadíszítés
- 30 comments
- szombat, március 13, 2010
- NeonGrün Muffin
- saját torták, tipp, vajkrém bevonatú torták
- No comments
Nos, ott kezdett változni a terv, hogy gondoltam, hogy a tölteléknek szánt vajkrémen kikísérletezem a barna szín kikeverését. Nos, nem sikerült. Viszont egy idő után nem is erőltettem tovább, mert megtetszett az egyik sötétlilás árnyalat. (A következő bejegyzésben feltüntetetm, hogy egyébként hogyan keverhetőek ki az egyes színek az alapszínekből.)
Másodszor pedig, köztudott, hogy egy szelet kenyeret sem tudok egyenesen levágni, hát a tortalapokat sem sikerült egyformára alakítani. Nem estem kétségbe, gondoltam legyünk kreatívak, lássuk mi maradt.
Ez a két torta lett a végeredmény. A piskótás fotón még más tervet láthattok, de mire a piskótára felkerült az első krém, változtattam ismét. Talán jobb is így...
Így készültek:
1. A megmaradt piskótákat ide-oda pakolgattam.
2. Egy gombácskát terveztem ekkor, piros fondant, fehér pettyecskék, stb...
3. Itt már kialakult a végleges kép, és felkerült az első réteg színezett vajkrém is.
4. A gomba forma maradt, de a piros-fehér pöttyös tervnek lőttek.:)
6. Aztán elkészült a másik torta is, ami igazából már csak formailag egy gomba. Itt nem lett olyan szép a vajkrémes bevonat, de azt tudni kell, hogy az alsó részt nagyon nehéz volt bekenni. Máskor csak a kenés után teszem rá a tetejét. A tortába, három helyen hurkapálcát szúrtam, hogy ne csússzon szét. A tetejére is maradt egy-kétvirág, plusz a rózsaszín gyöngyök.
Azt viszont elárulom, hogy a tetején a díszítés a fondant virágok kiszúrkálásakor fennmaradt rész. (TIPP!) Amikor kiszúrkáltam a virágokat, és ottmaradt ez a hálószerű akármi, annyira jól nézett ki, hogy elhatároztam, nem gyúrom össze újra, hanem így félreteszem, mert egy tortán nagyon jól mutatna. Nem hittem, hogy ilyen hamar fel is használom majd. Máskor is készítek ilyet, de akkor nagyobb felületet szúrkálok ki, hogy miután ráhelyezem a tortára dísznek, a torta oldalán lógjon le körbe ez a "háló". Nagyon szuperül nézne ki, ahogy lóg a "háló", és arra is ragasztanék virágokat, pl rózsát. Azt hiszem, hogy legközelebb ezt kipróbálom. Ez lesz a következő tortám.
- péntek, március 12, 2010
- NeonGrün Muffin
- icing, kinyomózsák, kinyomózsák helyettesítése, tipp
- 3 comments
Manapság már számtalan díszítőcsövet vásárolhatunk, ami megkönnyíti a munkánkat, mert könnyen készíthetünk ezerfajta apró dekorációt ezekkel.
Például ilyeneket:
A szövegek írásához , egészet vékony vonalak, rajzok készítéséhez a legkisebb lyuku kinyomócsövet alkalmazzuk. Azonban, ha nincs kinyomócsöved, sőt még habzsákod sem, ne ess kétségbe.
- csütörtök, március 11, 2010
- NeonGrün Muffin
- fotókkal illusztrált, lépésről-lépésre, royal icing készítése, saját torták, táska-torta
- No comments
Sajnos nem látszik milyen szép sárga a színe, pedig az dobna rajta.:)) Első Royal icing-os tortának elmegy, de nem teszem majd ki a büszkeség-falamra:)
A táska torta a sógornőmnek készült ajándékba. Sűrgetett az idő, így rögtön neki kellett állnom a formázásnak és a díszítésnek, a piskóta megsülése után.
Jobb lett volna, ha a piskóta is pihen egy kicsit, mielőtt dolgozom vele, de ez most nem jött össze.
1. Megsütöttem a piskótát, majd körben levágtam a felesleges részeket. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, hogy fejjel-lefelé az asztalra teszed a piskótát, és visszateszed köré a tortaformát, amiben sült. A késsel pedig belülről a forma mentén körbevágod a piskótát, így szép szabályos kört kapsz a végén.
Ezután kettévágtam vízszintesen. Amennyiben laposabb a piskóta, jobb, ha sütünk még egyet, és a kettőt tesszük majd össze. Én kettévágtam, így két egyforma lapot kaptam.
2. Késsel kettévágom az egyik lapot. A nagyobbik rész lesz maga a táska, így ki-ki eldöntheti mekkorát szeretne, illetve mi lenne a megfelelő táska-méret.
3. A levágott kis szeletet a másik lapra illesztjük, és a kis darab alapján, az alsó lapot is ketté vágjuk.
Így készítettem a royal icing bevonót, de nem lett az igazi.
******************************************************************************