Hamarosan itt a Karácsony, azonban ne felejtsük el a Mikulás érkezését sem!

Találtam néhány igazán szuper Mikulás-tortát nektek:
















Mikulás készítését mutatja be ez a rövidfilm. Fondant, illetve marcipán alapanyagokra lesz szükségünk, természetesen a domináns színek: a piros no meg a fehér.:)
Lássuk, hogyan készíthetjük mi magunk a Mikulást:

Kricky készítette a következő bukósisak tortát. A fotóra kattintva Kricky weboldalán találhatjátok magatokat, ahol lépésről-lépésre látható a torta elkészítése.



Azért hívnám fel a figyelmeteket a tortára, mert megtudhatjátok milyen trükköt kell alkalmazni, hogyha gömbölyű a tortánk formája, sőt, hogyan lehet megakadályozni, hogy szétessen a kész remekmű.

Amíg passzív-blogoló vagyok, (ami nálam azt jelenti, hogy nincs időm saját tortákat készíteni, és bemutatni), prezentálok nektek néhány csodás tortát, különféle oldalakról. Olyanokról, amelyekre korábban bukkantam, és elámulok a munkáiktól.

Ma egy csodát szeretnék bemutatni. Egy olyan tortát, amelyen minden egyes részlet hihetetlen pontosan kidolgozott, és maximálisan tökéletes. Ötletes, kreatív, a színek fantasztikusan harmonizálnak, kész torta pedig ámulatbaejtő. Imádom!

Bármelyik képre kattintva a blogoldalon találod magad, ahol igazán klassz torta-ötletekkel gazdagodhatsz!






Na és a torták készítője is felbukkan:



Ámulatba ejtő, hogy ő is hihetetlenül fiatal, és maximálisan tehetséges!
Ismét kaptam egy kérdést, íme:

"A fondant alatti vajkrémet ki lehet váltani lekvárral? Az talán nem olvasztja meg a fondant-ot."

Válasz:
A fondantot nem olvasztja meg a vakrém, ha rendesen készítetted el. Ráadásul a tortára a díszítés, tehát a vajkrém, majd a fondant csakis teljesen kihűlt állapotában vihető fel. Meleg piskótát, krémet soha ne használj!

Természetesen kiválthatod lekvárral a vajkrémet, de hogy teljesen sima legyen a felülete, készíts sárgabarackos (vagy akármilyen lekvárból készült) zománcot, a következőképpen:
Miután a piskótádat a kívánt krémmel megtöltötted, majd a lapokat egymásra helyezted, a torta felületét (az oldalát és a tetejét) általában vajkrémmel meg szoktuk kenni, majd erre kerül a kinyújtott fondant bevonó.


Aki nem szeretne vajkrémmel dolgozni, más lehetőség is adott a torta átkenésére. Megfelelő lehet a sima cukorszirup, mert erre is rátapad majd a fondant, viszont jobb megoldás a sárgabarackos zománc, mert ez szépen megszárad a torta felületén, és megfogja a krémet, vagy az egyéb tölteléket is (pl gyümölcsös töltelékeket).

A sárgabarackos zománc elkészítése nagyon egyszerű.:

Amire szükséged lesz:

- 250 gr sárgabaracklekvár

- 2 teáskanál citromlé

Melegíts meg a lekvárt, majd egy szűrőn jól nyomd át az egészet, majd add hozzá a citromlevet. 30 másodpercig hagyd forrni az edényben, majd vedd le a tűzről, és lassan hűtsd le.

Miután kihűlt, kend be vele a torta felületét.

Ezután hagyd száradni.
Sokan érdeklődtek már, hogyan készült Kis-Jakab Petra Sushi tortája, amely az Őszi tortadíszítő versenyen, a Nem Fondant Bevonatú torta kategóriában II. helyezést szerzett.

Íme, Petra beszámolója, a képekre kattintva pedig Petra blogjára ugorhattok.



"Ez az első tortám, ami elindított a függés útján. : ) Már fél éve kitaláltam, hogy márpedig én ilyet csinálok, de a mindenféle fondantos-tragantos bűvészkedéshez se türelmem, se időm, felszerelésem meg pláne nem volt (akkor...sem...). Ráadásul a neten sushi-tál alakú tortákat találtam egyedül, önmagában álló california roll-t senki nem csinált, vagy aki igen, azé nem tetszett : P Szóval készítettem egyet én. Ebből áll:

tészta:
· 6 tojás

· 12 dkg liszt

· 12 dkg cukor

· pici só

· 1 cs. van. cukor

· 1 cs. sütőpor

· 3 e.k. holland kakaópor

krém:

· 250 g mascarpone (én Szarvasit használtam)

· 3-4 e.k porcukor ízlés szerint

· 200 ml habtejszín

· kevés habfixáló

· 1-2 e.k. kókuszreszelék

· 1 cs. vaníliás cukor

díszítés:

· 1 cs. kókuszreszelék

· 1 tábla jó minőségű étcsokoládé

· 1 e.k. holland kakaópor

· kevés margarin

A tészta hozzávalókból egyszerű, könnyű kakaós piskótát sütöttem, azért, hogy fel tudjuk majd tekerni (a tömör piskótát nem tudnánk). A titok abban rejlik, hogy a piskótát is sushi-szerűen kell feltekerni, ezért egy nagy tepsire kiterítettem sütőpapírt, és ezen elegyengettem a kikevert masszát. 180 C-on 20 perc alatt szép puhára megsült, ezután lefejtettem a papírról és egy deszkán feltekerve hűlni hagytam (így könnyebben hűl, másrészt pedig felveszi a kívánt formát).

Közben elkészítettem a krémet:

A mascarpone-t kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Külön tálban a habtejszínből kemény habot vertem, kb. egy teáskanálnyi habfixálóval megtámogatva. Ezután óvatosan összeforgattam a két krémet, beleszórtam 1-2 evőkanál kókuszreszeléket (több nem kell, hiszen a tetejére is bőven kerül majd) és a kész masszát hűtőbe tettem dermedni.

Mikor kihűlt a tészta, hosszában három egyenlő részre vágtam egy éles, meleg vízbe mártott késsel, úgy, ahogy a képen. Az én tepsim 30x38 cm-es, így a torta, krémmel együtt kb. 10-12 cm magas lett.


Ezeket a piskótacsíkokat vastagon megkentem a fenti krémmel, majd egymás után csigává tekertem őket, ahol az egyik véget ér, ott a krémmel hozzáragasztjuk a másikat, és így tovább (egy másik tortámnál is ugyanezt a technikát alkalmaztam, arról van a kép).



A krém tartja össze a tésztacsíkokat, és felvágva nagyon érdekes, függőlegesen csíkos lesz a torta : P A maradék krém a torta tetejére került.

FONTOS: az oldalára NEM kentem a krémből, hiszen ezt be kellett vonnom csokival és ehhez sima felület kellett.

Ezután egy éjszakát állt hűtőben a mű.

A torta oldalára számtalan megoldás eszembe jutott, végül a legegyszerűbb bizonyult a legnagyszerűbbnek:

1 tábla jó minőségű étcsokit felolvasztottam, egy kiskanál vajjal fényesebbre kevertem, és hozzáadtam némi holland kakaóport is (nagyon szép színt adott neki!). Egy nagyobb tálat megtöltöttem hideg vízzel, ebbe helyeztem lábasostul hűlni. Akkor jó, ha már nem folyik annyira, kicsit ragacsosabb lesz az állaga. Meg kell mondjam, elszöszöltem az egyenletes felapplikálásával, egy nagykéssel szinte milliméterenként adagoltam a csokit rá, majd a végén egyenletesre simítottam az egészet.

A torta tetejére óvatosan kókuszt szórtam, ez volt hivatott a rizst mintázni. Először a közepére szórtam egy keveset, ezt lapátolgattam óvatosan arrébb, vigyázva, hogy ne vigye magával az alatta lévő mascarponés krémet, de azért jól tapadjon rá. És ezután tetszőlegesen dekoráltam.

Petra Oklevele, a tortáért:
 
Sok szerencsét legközelebb is!

Földi Lenkéről elsőként a cukorvirágok ugorhatnak be mindenkinek, hiszen csodálatos cukorvirágokat készít, sőt tanfolyamokat is tart.

Azonban a weboldalán böngészve fantasztikus tortákkal találhatjuk szembe magunkat.
Kedvencem Matuka, azaz a Cimbi-torta.

A képre kattintva Lenke weboldalán találjátok magatokat, ahol rengeteg hasznos információt találhattok, és a lap közepe felé a Cimbi torta részletes elkészítését is lépésől-lépésre.

Nagy Orsolya munkája


Vágjuk a torták méretének megfelelő kartonlapot, és vonjuk be alufóliával. Süssük meg a tortákat, töltsük be és 1 éjszakán át hagyjuk őket hűlni. 



Másnap vonjuk be a torták felületét vajkrémmel. Erre jön majd a fondant bevonó, amit előzőleg ekrü színre színeztük, gél festékkel. Gyúrjuk át még egyszer, majd keményítőn nyújtsuk ki.




A kinyújtott burkolót tekerjük fel a nyújtófára, majd terítsük a tortára, amit előzőleg nedves kézzel vagy tortalapáttal átkentünk. Így jobban fog tapadni. 


Először a sarkokat simítsuk el, majd az egész tortát körben, finoman, egyenletesre. Egy éles kés vagy pizza-vágó segítségével a felesleges bevonót vágjuk le.


Mindhárom emelettel így járunk el.

 



A virágokat érdemes előre elkészíteni, hogy szépen megszáradjanak mire szükségünk lesz rájuk a díszítésnél.


A torta összeállítása:


A legalsó tortába szúrjuk 8 saslikpálcikát, majd kb. 1 mm-rel feljebb, mint a tortánk teteje törjük el. Ezek fogják a súlyt tartani, így a tortánk nem fog benyomódni. Helyezzük rá a 2. emeletet. Ezt is merevítsük ki az előbb leírtak alapján és így tegyük rá a 3. emeletet.





Mintázóval vágjunk csíkokat, melyeket simítsunk egy kis víz segítségével az emeletek közzé, a torták aljára. Így eltakarjuk az összeillesztésnél keletkezett esetleges hézagokat és egyben díszítjük is a tortát.




Szilikon díszítő segítségével gyöngysor készíthetünk, de akár szabad kézzel is gyúrhatjuk a golyócskákat. Ez kerül majd a díszcsík mellé.





Zöld masszába egy fertőtlenített rózsalevelet nyomunk és kiszaggatjuk rózsalevél szaggatóval a leveleket.



A virágokat és a leveleket elképzelésünk szerint a tortára helyezzük.





Nagy Orsolya további csodás munkáit a következő oldalon találjátok meg:


A torta készítése, és hasonlóan prezentált torták találhatóak A tortadíszítés alapjai c. könyvben.

Kattints a képre:



Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése