Korábban olvashattátok már a blogon a kukoricaszirupos, sőt a pillecukros fondant készítését is. Az tény, hogy a pillecukros fondant borzasztóan ragad, és sokaknak macerás is. Nem a kedvencünk.
Most egy igen egyszerű fondant receptet mutatok be. (Amint feltettem a gépre a fotókat is, kiegészítem a bejegyzést.)


MÉZES FONDANT
 
-          500 gr porcukor
-          1 evőkanál zselatin
-          6 evőkanál víz (amennyiben többet kívánna a massza az összegyúrásnál, adhatsz még hozzá 1-2 evőkanál vízet)
-          1 evőkanál pálmavaj, vagy kókuszvaj
-          2 evőkanál méz

 
A zselatint felolvasztjuk vízben, gőz fölött, beletesszük a mézet és a kókusz/pálmavajat. Elvesszük az edényt a gőzről, majd a tartalmát a porcukorhoz öntjük, és folyamatosan elkeverjük. Végül alaposan összedolgozzuk, és légmentesen fóliába csomagolva pihentetjük. Hűtőben tartjuk.

Készítheted keverőgéppel is (a robotgép dagasztó kanalával, vagy mi a neve, majd lefotózom), ekkor a porcukrot a keverőtálba teszed, majd ehhez öntöd a zselatinos keveréket. A géppel lassan összekevered. Porcukrot szórsz a munkafelületedre, és ezen jó alaposan kézzel gyúrod a masszát. Porcukrot még szórhatsz hozzá miközben gyúrod, de érezni fogod mennyire ragad. Mert ragadni fog, de nem vészes. Nem olyan, mint a pillecukros fondant.
Nagyon könnyű dolgozni ezzel a fondanttal, szinte pár perc alatt elkészül, és istenien nyújtható a sodrófával, vagy fondant-nyújtóval. Könnyen a tortára helyezhető, nem szakad, nem lyukad, persze azért finoman bánjunk vele!

Nekem eddig ez a kedvenc fondant masszám, pedig sokáig tartott, mire változtattam a korábbin, és végre kipróbáltam.
Felhasználás után alaposan átgyúrjuk, majd porcukorral beszórt felületen nyújtjuk. (Van, aki keményítőn szokta nyújtani.)

 
Fondant masszáról néhány tudnivaló:
-          A fondant massza 2 hónapig is eltartható hűtő nélkül, jól becsomagolva, illetve műanyag dobozban légmentesen lezárva, de sokan hűtőben tárolják. Használat előtt mikróban picit melegíthető.
-          Amennyiben a fondant masszád túl szárazra sikerül, adj hozzá utólag egy kis vizet, és vajat. Így javíthatsz a minőségén.
-          A torta bevonásához minimum 2, de inkább 3 mm-esre kell nyújtanod.
-          Miután kiterítettük a fondant masszát, de hirtelen dolgunk akadna, celofánnal fedjük le, hogy ne száradjon ki.
-          A fondant masszát tortához rögzíteni többféleképpen is lehet. Használhatsz vajkrémet, cukorszirupot vagy felmelegített lekvárt is. (Sima állagú lekvár elkészítése: a mikróban, pohárban felmelegített lekvárt egy szűrőn préseld át, s így kend be vele a torta, muffin, vagy keksz felületét, amelyre a fondant kerül majd.)
-          Miután befedtük a tortát, de fényesebb látványt szeretnének, akkor vízzel bekenjük a masszát, ha túl fényes, akkor porcukorral korrigálhatjuk.
-          A fondant masszát miután elkészítettük, de még nem került a tortára hűtőben kell tartanunk, viszont miután már befedtük vele a tortánkat, nem tanácsos hűtőbe tenni. Vannak, akik gond nélkül tartják a tortát a hűtőben, de sokaknál vízszerű foltok jelentek meg a tortán a hűtés után, mintha a torta izzadna. Ez a kondenzáció miatt van.
-          Egy trükk: Amennyiben a fondant-tal bevont tortát a hűtőben tárolnád, tedd kartondobozba (ne hagyományos torta-dobozba), hanem kartondobozba, egészen addig, míg ki nem kerül a torta a szobahőmérsékletre. A karton megvédi a torta felületét, így nem lesz vízfoltos a fondant.
-          Fagyasztani sem tanácsos a fondant bevonatú tortát, ám amennyiben mégis muszáj, csináld csak nyugodtan, de arra készülj fel, hogy a torta nem lesz a kiolvasztás után olyan tökéletes, mint a fagyasztás előtt.

- A fényes hatáshoz befújhatjuk (kenhetjük) kevés olajjal-olajpsray-vel a tortát, a lényeg, hogy növényi zsíradékkal adható csillogás a tortánknak.


Szinte minden kisgyermekes anyuka találkozott már a "nagyüzemi" muffin-készítéssel az óvodai bulikra. Ilyenkor nincs mese, meg sem áll a sütő órákon át.

A muffin díszítése mellett csilli-villi papírokkal is feldobhatjuk az összhatást. Két webshopot is találtam, ahol klassz kis muffin-papírokkal találkozhattok.

Néhány példa, majd a weboldalak címei:









Két webshop:
http://www.bellacupcakecouture.com/

http://www.paperorchidstationery.com/index.php_i_11_c_Cupcake-Wrappers.html

Sok szerencsét a válogatáshoz!


A jövőben a tortadíszítés mellett a muffinokkal, és a kekszek dekorálásával is foglalkozom majd.
Ebben a kisfilmben bemutatásra kerül, hogyan készíthetsz formára kiszúrt kekszre fondant díszítést, majd pedig hogyan kerül erre a mintázat.



Hogyan készítheted el a gyermeked kedvenc figuráját fondantból a tortád tetejére? Bemutatja ez a kisfilm. Plusz még azt is, hogyan készíthetsz sablont, és festhetsz a fondantra, hogy tökéletes legyen a végeredmény.



Fleur de Lisa bemutatja, hogyan készül egy igazán szemetgyönyörködtető remekmű, egy esküvői torta.

Nagyon tetszik ez a rövidfilm, ami igaz, közel 14 perces, viszont többszintes, teljesen különböző design-nal megálmodott torta elkészítését mutatja be.

Az egyes emeletek készítése közben rengeteg technikát figyelhetünk meg, pl, hogyan tehetjük rá a fondant-bevonót hatszögű tortára, hogyan használjuk az egyes fondant-formázó sablonokat, és még sorolhatnám. Nagyon klassz kis film. Szeretem az ilyeneket, mert sokat lehet tanulni, sőt ötleteket ellesni.


Fleur De Lisa weboldala, szebbnél szebb tortákkal ezen a linken érhető el:








Kricky Ajánlotta Photo Spirit facebook-os tortaválogatását, ahol az ő munkái közül is lehet látni néhányat. Most megosztom veletek én is, mert abszolút fantasztikus egyedi tortásképeket kínál.
Itt lehet elérni a fotóalbumot:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.119524101477206.22225.112790698817213&type=3







Ez pedig Kricky Konyhájának facebookos elérhetősége:

http://www.facebook.com/pages/Kricky-konyh%C3%A1ja/190782687605489?ref=ts

Kellemes nézelődést nektek is!:)

Great American Cake Show And

Wedding Cake Competition

2012 május 5-6-án kerül megrendezésre az esküvői-torta készítő versennyel egybekötött kiállítás.

Helyszín: Amerikában a Shipley Aréna, a Carroll County Agriculture központban Westminster, Maryland-ben.

Bővebb információ ezen a weboldalon:

http://www.greatamericancakeshow.com/

Néhány fotó a 2011-es kiállításról:



Hogyan indítsd be tortás üzletedet? Azaz, hogyan találj vevőket?
Ennek a összefoglaló anyagnak az ötletét, és néhány részletét az alábbi cikk adta: http://www.powerhomebiz.com/guide/cases/imi-cake.htm



1. Az első és legfontosabb dolog, hogy szerezz cukrász végzettséget, hiszen enélkül nem is indíthatsz hasonló vállalkozást. Vannak több éves iskolák, de néhány hónapos tanfolyamok is. A következő helyeken érdeklődhetsz.:
- http://www.inteltravel.hu/cukrasz.html
- http://www.cukraszkepzes.hu/
- http://www.gundeliskola.hu/
- http://www.alfakepzo.hu/cukrasz-tanfolyam-kepzes/index.php
- http://vallalkozosuli.hu/Tanfolyamaink/cukrasz.html
- http://www.forba.hu/cukrasz_tanfolyam.html
- http://www.tanfolyamok-kepzesek.hu/cukrasz/
- http://www.gourmand-iskola.hu/iskola-rendszeru-kepzesek
- http://dobosvsz.softipo.hu/q/cukr%C3%A1sz-okj-s-levelez%C5%91-k%C3%A9pz%C3%A9s
- http://www.gundeliskola.hu/cikk_gyl/cukrasz_kepzes/
- http://www.2007kapos.hu/tanfolyamok/vendeglato_kepzes/cukrasz_tanfolyam.html
A lista nem teljes. Azért remélem mindenki talál megfelelőt mind az idejéhez mind a pénztárcájához passzolót:)


2. A higéniai elvárásokról, illetve vállalkozás beindításáról egy másik alkalommal beszélek majd, így tegyük fel, a vállalkozásod már készen áll, "csak" vásárlókat kell szerezned, és a népszerűsítés nehéz feladata előtt állsz.


3. A legjobbnak kell lenned a környékeden. Azonban nem kell mindenben a legjobbnak lenned, hiszen erre kevesen képesek. Hidd el, gyorsan terjed a híred, hogyha a
- tiédnél nem kapni finomabb tortát, vagy
- eszméletlen ölteletek tudsz megvalósítani, vagy
- air-brush technikád utánozhatatlan, vagy
- a cukorvirágaidnak párja sincs, vagy
- kedvező áron dolgozol, vagy
- vállalsz szoros határidőket is, vagy
- gyönyörűek a tortáid...stb...
Hasznos, ha felméred a környékbeli cukrászdák kínálatát, és megpróbálsz valamiben többet nyújtani. Egy picit mást, jobbat ajánlani. Hidd el, hogy ez nem lehetetlen, sőt!

4. Hírdess! Természetesen, minden hírdetés pénzbe kerül. Semmi nincs ingyen, főleg a marketingben, viszont nem mindegy, hogy mennyi pénzt fizetsz ki. El sem hinnéd, hogy a megfelelő nyomda kiválasztásával milyen kevés pénzért készíthetsz pl. szórólapokat. Utána kell járni, kérdezősködni, és mindig van, ahol nagyon jó árat kaphatsz, ha van egy klassz ötleted.
Hírdethetsz az interneten, pl facebook-os profil létrehozásával, a www.facebook.com oldalon, viszont itt nagyon lassan gyarapodhat a vásárlóköröd, sőt általában az egész országból, akár még külföldről is csatlakozhatnak a rajongói táborodhoz, így a tényleges vásárlók aránya nem lesz túl nagy. Persze manapság az internetes blog, vagy profil mindig jól jön, és nem kerül pénzbe sem. Viszont, ha már hírdetsz, akár weboldalakon, akár a facebook-on, az komolyabb összegekbe kerülhet. Így ezt később javaslom, főleg egy tortás vállalkozásnál. Itt főleg a környékbelieket kell elérned.

Éppen ezért: Maradjunk a szórólapnál! (például)

Mit tehetsz? Elkészültek a szórólapok, nyakadba veheted a várost, esetleg rokoni, baráti segítséggel (hogyha nem akarsz szórólap-osztogatót fizetni), és bedobálhatod postaládákba a szórólapot, ismerősök üzleteibe (fodrászat, butik, akármi) tehetsz ki a szórólapból egy adagot. Készülhetsz a különleges eseményekre, pl esküvői kiállításoknál a parkolóban, a bejárat előtt osztogathatod a szórólapodat. Persze sokkal színvonalasabb, hogyha egy egész standod van egy esküvői kiállításon, de ez sokba kerül, így hogyha váratlanul a parkolóban, bejáratnál az emberkék kezébe nyomod a szórólapodat, és azon olyan fantasztikus tortákat látnak, amiktől rögtön vetnek egy hátast, már célba is értél. Biztos, hogy nem fog a kukában kikötni a szórólapod.

Valentin Nap előtt, Karácsony előtt, ismerőseid születésnapja előtt intenzíven szórólapozhatsz, illetve ajánlhatod magad, és a tortáidat. Egyszer kell elindulnia az üzletnek, utána már terjedni fog a híred.
A városi, megyei lapba írhatsz cikket a tortázásról, tortadíszítés titkairól, esetleg városi TV-be ajánlhatsz egy interjút a témában, és ilyenkor persze megjelenik a neved is, és a vállalkozásod is. Klassz reklám.

Ajánlhatsz pl a szórólapon, vagy kisebb plakáton nyeremény-tortákat, illetve torta-kuponokat. A plakátot pedig biztosan kiteszi a sarki pék, vagy sarki kisboltos. Nem kell nagyban gondolkodni, hidd el. Vagy a szolárium falán is elfér egy csodás tortás plakát egy ideig. Felajánlhatsz egy közös nyereményjátékot a szolárium (vagy akármilyen üzlet) vezetőjének. Pl, minden második hónapban a lejárt bérletek közül sorsolással kikerül egy szerencsés, aki bármikor beválthat nálad egy tortára szóló kupont. Rengeteg a lehetőség, csak agyalni kell. Nem olyan vészes, hidd el!

5. Kereshetsz parnereket! Hogyan? Minek? Lehetséges, hogy egy vásárló, aki 15 éve egy pékhez jár minden nap, jobban megbízik az üzletben, mint a te egyszemélyes vállalkozásodban, másképp fogalmazva, hogyha a pék kínál valamit, az előbb felkelti az érdeklődését, mintha te keresnéd meg. Így kérdezz rá a pékségben, hogy árulnák-e a tortáidat, süteményeidet, illetve pertnerként együtt tudnátok-e működni. Felajánlhatod, hogy a bevételed 10%-át átadod, illetve a pékségen keresztül jött megrendelések után kapnak valamennyi részesedést. Persze nem kell, hogy ezek nagy összegek legyenek, csak hogy neked is megérje, és nekik is. A pékség lehet akár egy könyvesbolt is, vagy zöldséges, vagy esküvői szalon. Persze, hogyha profilba vág a dolog, az csak hasznos. Nyugodtan kérdezz meg bárkit, maximum azt mondja, hogy nem érdekli a dolog. Nem dől össze a világ, de legalább megpróbáltad, és sosem tudhatod ki mondja azt, hogy oké, ez klassz ötlet, dolgozzunk össze.

6. Ugyanez a helyzet az esküvőszervezőkkel, vőfélyekkel, ceremóniamesterekkel, rendezvényszervezőkkel. Legyenek kapcsolataid. Természetesen a mai versengős világban, amikor mindenki vevőkre halászik, ez sem lesz ingyen. Részesedést kell adnod annak a szervezőnek, akitől megrendelőt kapsz. Persze ez egy hatalmas esküvői torta esetében nem olyan vészes, mert ott a profitodból biztosan jut a közvetítőnek is néhány ezer forint. Ráadásul biztosan sok megrendelést kapsz, hogyha elégedett a közvetítő veled, és azzal is amit a borítékban kap tőled. Csak nem kell túlzásokba esni azért:)

7. Próbálj meg lassan láthatóvá válni, láthatóvá tenni a vállalkozásodat!
Hogyan lehet egy vállalkozás látható? Légy a központban városi rendezvényeken. (Pl szobor-avatás lesz, vagy a polgármester nyílvános köszöntése, illetve egy sportverseny?) Ajánlj fel tortát a rendezvényre, és amikor betolod, előveszed a remekművedet, mindenképpen meg fogják a város, a tömeg, a szurkolók előtt köszönni neked a felajánlást, és ha a torta passzol az eseményhez, vagy abszolút kreatív, és különleges, akkor sokan meg is keresnek majd utána. Sőt talán helyi média még fotót is közöl másnap a tortádról, hiszen érdekesség lehet.
Légy karitatív, adakozz tortát, annak aki nagyon szeretne, de nem engedheti meg magának. Ezt akkor tudod hasznosan csinálni, ha nyitott szemmel jársz a világban, vagy csak a városodban, és figyelsz az emberekre, a pletykákra, a hírekre, mindenre ami érdekes lehet.

8. Természetesen vásárolhatsz hírdetéseket a helyi magazinokban, ezek nem olyan vészesek, és a célközönséghez is könyebben elérhetnek, illetve nagyobb tömeget érhetsz el. Főleg, hogyha felkelti az emberek figyelmét a hírdetésed. Ebben segítenek majd a magazin/újság szerkesztői is, de egy kreatív, vagy több kreatív torta biztosan érdekes lesz a száraz hírek, és a mindig ugyanolyan hírdetések mellett.

9. Mindenképpen készíts egy weboldalt, ami bemutatja a rendelhető tortákat, megfelelő információkat ad a vállalkozásodról. Pontos címet, telefonszámot, e-mail elérhetőséget közöl. Manapság ez nagyon fontos. Sőt az interneten aztán lassan, de terjedni fog a weboldalad címe. Főleg, hogyha azt megosztod régi iskolatársakkal, azok továbbadják a rokonoknak, ismerősöknek, és így többnyire a környékbeliekhez jut el a híred, s később országos szinten is ismert lehet. Van, aki manapság már külföldre is készít tortákat. Ráadásul igen borsos áron, de a minőséget még a mai gazdasági helyzetben is vannak, akik megfizetik.

10. Gondold át, hogy kik azok, akik egy-egy alkalomra igenis megveszik a nagyon klassz tortákat, és rájuk fókuszálj. Ők azok, akik nem mennek vissza a bevált cukrászdába, hogyha találnak valami mást, ami extra, vagy különleges. Mire gondolok? Pl sok-sok kisgyerekes anyuka azt szeretné, ha az óvodában, a gyerekzsúron az ő gyerekének legyen a legkülönlegesebb, legkreatívabb, leg"cool"abb tortája. Ők biztosan megkeresnek, ha követed a trendet, vagy egyszerűen csak folyamatosan tájékozódsz, melyik mesefigura a legmenőbb az oviban, vagy melyik sztárért vannak oda a kisiskolások, kamaszok. Ehhez kell a nyitottság. Mert, ha a nyitottságod megvan, és állandóan lesed az újdonságokat is a neten, biztosan többet fogsz tudni nyújtani, mint a sarki cukrászda, ahol a monoton munkába belefáradt embereknek csak az a lényeg, hogy fogyjon a fagyi, a süti, és az évek óta változatlan tortakínálat, és megkapják hóelején a fizetésüket. (Senkit sem akarok ezzel megbántani, mert TISZTELET A KIVÉTELNEK, de nagyon sok mosolyogni már nem képes eladóval találkoztam az utóbbi időben. Ráadásul, ha bejön egy extra kérés a cukrászdában, akkor az eladó csak legyint, hogy ez nincs rajta a kínálati listán, ilyet nem tudunk csinálni, és az üzletvezető, ha ezt hallaná kitérne a hitéből. Ismétlem tisztelet a kivételnek, és sajnos manapság ez szinte minden üzletben (ahol nem a tulajdonos az eladó is egyben) ez megy. Pl nemrég 5 könyvesboltba bementem Magyarországon, kértem valamit, de csak közölték, az nincs. Nem mondták, hogy holnapra itt lesz, hiszen a központi raktárban, vagy a másik üzletünkben van. Semmi. Nincs, és kész. Viszont ez jó hír azoknak, akik magánvállalkozást indítanának, mert van esély a piacon! Mindig van kiskapu, és mindig előbbre lehet jutni, csak valamiben újat kell mutatni, ahogy ezt írtam az elején is.

A folytatásban arról olvashattok, mit vehettek még fel a vállalkozói profilba, hogyha nehezen indul be a tortarendelés. Mivel kombinálhatjátok sikeresen a tortakészítő vállalkozásotokat:

A folytatás itt található:

http://tortadiszites.blogspot.de/2012/02/hogyan-inditsd-be-tortas-uzletedet.html

Addig is sok sikert, és járjatok nyitott szemmel mindig!


Találtam egy oldalt, ahol Isabel Isidro, a PowerHomeBiz.com oldal ügyvezető igazgatója tanácsokat ad azoknak, akik otthoni vállalkozást működtetnek, vagy belefognának egy új üzletbe.
A Floridában élő Shirley kérdésére reagálva adott Isabel összetett tanácsot mindazoknak, akik ottho készítenek tortákat, és vállalkozássá fejlesztenék a hobbijukat.

A cikket ezen az oldalon találhatjátok meg, angol nyelven:
http://www.powerhomebiz.com/guide/cases/imi-cake.htm

Magyarul pedig az alábbiakban (kicsit kiegészítve):

http://tortadiszites.blogspot.com/2012/01/hogyan-inditsd-be-tortas-uzletedet.html

Találtam még hasznos tanácsokat, így ez a téma még bővülni fog:)

Ezen az oldalon komplett tanácsok vannak részletesen minden kidolgozva. Ez itt az első cikk, a kezdésről.:

http://www.earlenescakes.com/business01.htm

Arra gondoltam, hogy mivel sok hasznos anyagot találtam, összeállítok egy komplett magyar nyelvű ismertetőt a tortás-vállalkozás előnyeiről, hátrányairól, a buktatókról, a szabályokról, és az egészségügyi elvárásokról.

Addig is sok sikert mindnekinek!


A világ legnagyobb torta-show-jaként emlegett Cake International - The Cake Decorating and Baking Show áprilisban kerül megrendezésre Londonban.

Rengeteg kiállító lesz jelen, sőt tortadíszítő könyvek szerzői is megjelennek, így biztosan izgalmas 3 napnak néz elébe, aki kiutazik Londonba.

Feltettem néhány képet a tavalyi rendezvényről.



Pontos időpont: 2012. április 27-29., London.

Szállásfoglalásról, útvonaltervekről, és minden egyéb részletről a rendezvény oldalán, a következő linken olvashattok:

http://www.ichf.co.uk/cake/


Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre TEXAS-ban a Sugar Art Show (Cukorművészeti Bemutató) és Cake Competition (Torta-verseny).

Pontos időpont: 2012. Február 25-26.

A rendezvény a RENESZÁNSZ - témakört öleli át, ami nekem különösen tetszik, hiszen nem sok hasonló témát feldolgozó tortát láttam eddig. A kiállításról beszámolok majd itt a blogban is február végén.


Szeretnék majd kicsit a karamellel is foglalkozni. Ehhez a figurás-motívumhoz nem kell speciális lámpa, csak égetett cukor, mégis fantasztikus szerintem.



Ez a kisfilm hasznos ötleteket tartogat vajkrém díszítéshez. Nagyon tetszik nekem a sziklák elkészítése, sőt bemutatja az air-brush technikát is.

Összeszedtem néhány díszítési ötletet vajkrémes, tejszínes torták elkészítéséhez.

Ezeknél a tortáknál a titok a megfelelő díszítő-krém kikeverése, majd a torták befedése a krémmel, végül, de nem utolsó sorban pedig a megfelelő díszítőcső kiválasztása, és használata.













Sokan írták már, hogy nem igazán szereti a családjuk a marcipánnal, fondanttal bevont tortákat, így többnyire tejszínes, vajrkémes tortákat készítenek. Ehhez szeretnének ötleteket kapni.
Igyekszem a napokban hasznos tanácsokat adni saját tortákkal, és más tortakészítők tortáival.
Elsőként megosztanám ezt a nagyon egyszerű, mégis csodálatos, vajkrémmel bevont, és díszített tortát veletek.
Az oldalon találtok még több fotót is természetesen.



Miután vajkrémmel bevontátok a torta egész felületét, egyszerűen köröcskéket kell a torta oldalára nyomnotok kinyomózsák és vajkrém (tejszínes krém, csokikrém, mascarpone-s krém... ki mit szeret) segítségével.


A köröket pedig egy pogácsaszaggató, előétel-formázó segítségével jelölhetitek a tortán, így szép szabályos lesz a kör is, és az elhelyezés is kedvetek szerint alakítható.



Miután a formát a torta oldalára nyomtátok, a mintát vajkrémmel, kinyomózsákkal vihetitek fel.



A végeredmény szerintem mesés. Erre a tortára egy csokor is került extraként.

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése