Horváth Lászlóné Julcsi elsőként Kisherceg tortát küldött nekünk.
Egy igazi csokitorta, ugyanis Julcsi elmondása szerint a családjukban ez a legnagyobb favorit.
Találtam néhány receptet csokoládé-torta kedvelőknek, de az biztos, hogy csokitorta számtalan mennyiségben szerepel minden szakácskönyvben és az interneten is.
A galériába elsőként érkezett ez a Foci-torta, feketeerdő ízesítéssel. Nagyné Tóth Ildikó küldte a fotót, sőt azt is elárulta, hogy a tortát nevezte a Nosalty oldalon is, azaz itt:
Egy 6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat
szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel.
Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel
összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját
keverjük vele össze óvatosan.
Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt
kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük
a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben (kb 1 óra). Ha
kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a
fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött,
mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után
levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt
felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5
ek porcukrot.
A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre
a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe
visszatesszük, és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.
A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert
(fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag
szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát
kiegyenlítő szerepe van.
A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett
tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot
átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint,
gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 ek mézet, 2 ek olvasztott
vajat, 2 ek étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát
beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit
ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk
le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap
elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de
a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja
merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.
Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral
összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.
Meg kell mérnünk az átmérőjét, ez egy 18 cm es
tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így
megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát.
A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az
öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel
színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a
hatszögeket.
Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az
ötszögeket és a hatszögelet. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy
tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát,
és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor
szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér
hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci
aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó
segítségével.
Sokan kérdezték, hogy mikor lesz legközelebb tortadíszítő verseny. Mostanában semmiképpen sem lesz. Elsőként azért, mert még a korábbi versenyekkel kapcsolatban is vannak elmaradásaim, és még ezeket sem tudom mikor lesz módom pótolni. Így verseny nem lesz, azonban tortakiállítás igen.
Tárlatot nyitok a blogon a tortáitokból, amelyeket szívesen megosztanátok velem és a többi olvasóval.
A lényeg röviden:
Elküldheted kedvenc tortád fotóját (akár több szögből is), amit azután bemutatok a blogon a többi olvasónak. Akinek van kedve, azt is leírhatja, hogyan készítette a tortát, de ez nem követelmény. Érdekes lehet a többieknek például, hogy milyen krémmel készült a torta, vagy hogy melyik a kedvenc piskóta recepted.
Minden jelentkező maximum 2 tortát küldhet el, ha esetleg nem csak egyet szeretne bemutatni.
Természetesen pont akkor érkezik egy ultraSOS tortarendelés, amikor a doki megkér rá, hogy legyek szíves feküdjem ki a betegségemet. Persze, mivel a gyerekek miatt egyébként sem tudok feküdni, hiszen egész nap rohangálok a suliba, oviba, boltba, stb, így jöhet a torta is. Már úgyis mindegy alapon. A fejfájásom miatt tanulni sem sikerült, csak szenvedés volt az utóbbi 2-3 nap, ezért az éjszakámat elvitte a nyuszis torta, amit egy kisfiú első születésnapjára kértek.
Fázisfotókra már nem volt energiám, csak a nyuszit sikerült félkész állapotban lefotóznom.
2 szintes torta lett, a kérés a kék, fehér és bézs színek kombinációja volt, na meg a nyuszi.
A felső színten a rétegeket bekentem eperlekvárral, amire sima vajkrém került. Az alsó mascarpone-krém lett ananászdarabokkal, mert ez legutóbb nagyon ízlett nekik.
Mézes fonadant borítást kapott a torta, a nyuszit modellező-masszából készítettem csokibarna festékkel és kakaóval színezve. A masszát egyébként a mézes fondanthoz kevert 1 teáskanál CMC alkotta.
A mézes fondantot így készítem általában (keményítő nélkül):
A modellező masszát pedig úgy, hogy amikor készül a fondant, akkor a porcukorral elkeverek fél teáskanál CMC port, a másik fél teáskanál CMC-t pedig szétszórom a munkalapon, ahol a fondantot átgyúrom készítéskor. A munkalapot mindig beszórom átszitált porcukorral, ehhez kerül a CMC is, és szépen a gyúrás közben beledolgozom ezt is a fondantba.
A modellező masszát elkészítés után javasolt légmentesen becsomagolni, és minimum 12, de inkább 24 órán keresztül pihentetni szobahőmérsékleten.
2012. november 18-án és 19-én Szegeden és Budapesten!
4 különféle tanfolyam közül választhatsz! Mind a 4 tanfolyamon különböző technikával készült tortát mutat be Kelvin Chua!
A tanfolyamon résztvevők számára minden szükséges eszközt és a hungarocell műtortát biztosítanak a szervezők! A műtortákat minden jelentkező burkoltan kapja. Az elkészült alkotásokat mindenki hazaviheti!
Kelvint a tanfolyamokon tolmács fordítja! A tanfolyamokra limitált számú szabad helyet garantálnak a szervezők!
Tanfolyamok Szegeden:
1. Black Lace: 2012. november 18. 9.00, Szeged
2. Fleur: 2012. november 18. 14.30, Szeged
Tanfolyamok Budapesten:
1. Black Beauty: 2012.november 19., 9.00 Budapest
2. Bridal Lace: 2012. november 19. 14.30, Budapest
Egy másik bejegyzést is szeretnék ajánlani, amely bővebben foglalkozik ugyanezzel a technikával is, azonban egyéb csokoládé díszek elkészítését is bemutatja. Nagyon klassz bejegyzés! Itt található:
Mint látjátok, még mindig mások munkáit tudom csak ajánlani nektek, ugyanis a felsőfokú nyelvvizsgára készülök minden szabadidőmben. Tavasszal túl leszek rajta, amennyiben sikerülni fog, és természetesen sikerülni fog!!! Nem lehet másképpen. Rengeteg munkát fektetek a felkészülésbe, és sok-sok éjszakát is. Sosem szabad feladni, csak a cél után megpihenni. Egyszer úgy nyertem meg egy lóversenyfutamot, hogy a cél előtt 400 méterrel még az utolsó helyen voltam a lovammal, és akkor úgy döntöttem, nem adom fel! A cél előtt 150 méterrel a közvetítő még azt jelezte, hogy repül a lovam, de túl késő már, el fogok késni, de nem így lett. 2 méterrel a cél előtt már az én lovam volt az élen, és nyertünk! Hihetetlen volt, és azt konkrétan tudom, hogy attól a pillanattól kezdve úgy élem az életem, hogy bármit elérhet az ember, amit igazán akar, de nem szabad feladni, még akkor sem, ha a cél előtt még lehetetlennek tűnik a dolog. Végig kell küzdeni, és akkor nem marad eredménytelen a próbálkozásunk, az biztos!!!
Így van ez a tortadíszítéssel is. A nulláról kezdve is lehet valakiből igazi mester! Nekem erre az egyik kiváló példa Gabi, a Homoktorta blog írója. Amatőrként kezdte nem is olyan régen, fantasztikus tehetség, és a tortái egyenesen varázslatosak!
Ajánlom mindenki figyelmébe!!! Remek példa lehet Gabi mindenki számára. A semmiből kialakított egy fantasztikus "tortás-vállalkozást".
Most pedig a lényegről, amiről elvileg ez a bejegyzés szólna: A Karamellezés titkaiba vezet be minket Nemo a facebookos oldalán.
"Karamellezés I. rész
Szerszámok
Sokan kérdeznek sok mindenről a karamellel kapcsolatban, e-mailben fórumokon és a Facebookon egyaránt, ezért most megosztom veletek a karamellről saját tapasztalataimat.
Kezdjük a karamellezéshez szükséges szerszámokkal és felszerelésekkel.
Az első, amit kérdezni szoktak tőlem az, hogy milyen lámpát vegyenek...." szándékosan eddig tart, amit kimásoltam, mert szeretném, ha a folytatásért felmennétek Nemo facebookos oldalára, erre:
Csodálom egyébként a karamell-munkákat, és nagyon remélem egyszer majd én is képes leszek elsajátítani a technikát. Most másfelé indultam, de a hobbim a hobbim marad örökké!!
Még 6 szabad hely tölthető be a Kezdő Karamell Kurzuson, melyet NEMO szervez és tart majd.
Kurzusaikon megtanulhatod alap szinten a cukor megmunkálását. Minden alapvető technikát megtanítanak ami szükséges ahhoz hogy otthon magad is elkészíthess egy cukor munkát,vagy a tortáidat kedvedre díszíthesd a karamellel.
Megtanulhatod a karamell öntését, húzását és az örök klasszikust a fújt karamellt.
A következő tanfolyam időpontja:
2012. november 24-25.
A részvételi díj: 33.000 Ft.
Bővebb informácókat és elérhetőségeket a tanfolyamra való jelentkezéshez a CUKOR STÚDIÓ weboldalán, azaz itt találtok: