A Tortadíszítés Magazin 2. számában (megjelenés: július 23.) a csokoládé-díszítésről közlünk egy terjedelmes anyagot, ezért most a csoki körül forognak a napjaim. Ezért választottam nektek ezt az anyagot.

Vannak, akik már ismerik Nadia és Isa munkáit. Nekik nem kell bemutatni a két hölgy alkotta Choko Late-csapatot. A lányok Belgiumban élnek, és formázócsokoládéból készítenek gyönyörűséges figurákat, ember-alakokat, meseszép tortákat.

Többek között ez a kettőt is:

 


Az utóbbi, azaz Lady Valentine elkészítésének tanfolymát sajnos az utolsó pillanatban kellett lemondanom, és azóta is bánom, hiszen nagyon örültem, hogy csupán csak 3 órát kellene autóznom, hogy a tanfolyam helyszínére jussak, így végre én is részt vehetek egy dekoráló továbbképzésen. Nem adtam fel, egy augusztusi tanfolyamukra ismét jelentkeztem, remélem oda végre el is jutok. Erről van szó:


Lady Sirena elkészítése lesz a feladat, reggeltől estig... Gyönyörűséges...





A lányoktól engedélyt kaptam, hogy közzétegyem egy korábbi munkájuk részletes bemutatását, amely a facebookos oldalukon is megtalálható régóta. Sőt a Tortadíszítés Magazin egyik 2014-es számában is meg fog jelenni egy komplett fotós anyag az egyik csokoládémunkájuk bemutatásával.

S amennyiben eljutok végre a tanfolyamra, arról is készítek beszámolót.

Most pedig térjünk a lényegre, ahogy ígértem a főcímben, bemutatjuk, hogyan készíti Nadia és Isa a csoki lovacskát.

A lovacska elkészítéséhez marcipánformázó eszközökre, és kiszúrókra lesz szükségünk.



A csokoládémasszát mi magunk is elkészíthetjük, de készen is megvásárolhatjuk, és kedvünk szerint színezhetjük.

Elsőként a ló fejét készítjük el:






A szemgödrök formázása után el is készítjük a szemeket. Ehhez vékonyra nyújtjuk a masszát, és kiszúró segítségével kivágunk belőle 2 db esőcseppszerű formát, amely a szem alapját adja majd.


 
A marcipánformázó eszközök nagyon hasznosak, hiszen, nemhogy ezekkel szinte bármilyen formát elkészíthetünk, sőt mintázhatunk, az egyes alkotóelemek elhelyezésében és rögzítésében is nagy segítségünkre lehetnek.





A szem után készül a szemöldök.


 

 
A fej szinte már kész, jöhet a test, és a lábak.
 


A csokoládémasszából 2 kígyót gyúrunk, majd 4 részre osztjuk.

 
Ezek lesznek a lábak, de hogy a végleges formájukat megkapják, az egyik végüket ki kell nyújtanunk, hogy majd a testhez tudjuk tapasztani.


Már megfigyelhettétek korábban is, hogy a fogpiszkáló a tortadekorálók nagy barátja. Ahhoz, hogy a lovacskánk stabilan álljon a lábán, és tovább dolgozhassunk vele a lábakba fogpiszkálót szúrunk, ezzel egy hungarocelemezre rögzítjük.



A lovak hátsó lába kicsi furmányos, aki látott már lovat, akár csak fotó megfigyelte, annak a következő művelet, a hátsó láb  formázása nem lesz meglepő. Egy kis háromszögszerű részt kell kicsípnünk a csokiból.



 
A fejet is fogpiszkáló segítségével tudjuk rögzíteni.
 

 
Ezután sodorjunk kevés zöld csokoládéból kígyót, amely az egyik irányba fokozatosan vékonyodik.
 


A farok részhez kettőre lesz szükségünk, s egyszerűen csak egymáshoz csavarjuk őket.




Hasonlóan készül a sörény is, ügyeljünk, hogy vékonyabb húrkákra lesz szükség, mint a faroknál.




Mindezek után készülnek a fülek, hasonlóan, ahogyan a szemek kialakítását végeztük.




A lovacskánk kész, viszont további díszítéssel tehetjük egzotikusabbá. Ebben az esetbe apró virágocskákat nyomkodunk ki a masszából, és a ló sörényébe, farkába ésa farára tapaszthatjuk őket ehető ragasztóval.





Sok sikert mindenkinek!

A ChokoLate fecebookos oldala itt található:
https://www.facebook.com/ChokolateFancyCakes

Szeptemberben is lesz tanfolyamuk, ahol Lady ChokoLate készül majd:





Hogyan készül a Lófej formatorta:
Farkas Vilmos munkája
fotók: Liszi Renáta


A lovak nagyon kecses elegáns állatok. Tortaformába gondolva, ezeket a személyiségjegyeiket könnyen elveszíthetik, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Alaposan figyeljük meg a vonásait és az arányait,

de miközben faragjuk, gondoljuk át, hogy a kapott formát képesek leszünk-e, szépen leburkolni marcipánnal.

A torta elkészítésére alkalmas bármilyen vajkrémes, vagy akár tejszínes torta is. Viszont mindenképpen szükségünk lesz még körülbelül plusz 1/3 rész vajkrémre a körbekenéshez.




Rajzoljuk meg a ló körvonalait, majd egyenes késsel vágjuk körbe. A kivágott tortarészeket vágjuk csíkokra, és használjuk fel, a lófej domborulatainak kiemelésére. Ügyeljünk a kerek pofarészre, az izmos nyakra, a szem formájára. A széleket pedig ne felejtsük el lekerekíteni.





A megmaradt tortarészek mindig alkalmasak arra, hogy meghosszabbítsuk a nyakrészt, vagy a sörény domborulatainak kiemelésére. Ha elégedettek vagyunk a faragással, kenjük körbe vajkrémmel, úgy hogy a piskóta ne látszódjon ki. Kenjük a lehető legsimábbra, majd tegyük hűtőbe dermedni.





Amíg dermed a torta, elkészíthetjük a ló füleit. Nyújtsunk ki a burkolóanyagból kisebb darabot, majd szúrjuk ki a megfelelő méretű kerek, vagy csepp alakú kiszúróval. Az egyik felét formázzuk hegyesre a másikat kissé öblösebbre, a kála virághoz hasonlóan.







Az elkészült füleket tegyük félre száradni. 

A megdermedt tortán szükség szerűen simítsuk el a vajkrémet. Ezután nyújtsunk ki hófehér burkolómasszát, és óvatosan terítsük a tortára.




Simítsuk rá, különösen ügyeljünk a hajlatokra, mert ott könnyebben elszakadhat. Vágjuk körbe a leburkolt tortát, majd kézzel, illetve marcipán mintázó eszközökkel emeljük ki a vonásokat, ráncokat.








Alakítsuk ki a szemgödröt. Készítsük el a szemet.




Formázzunk nagyobb golyót barnából, kisebbet pedig feketéből, és állítsuk össze a szemet. 







Sodorjunk ki vékony szálat a burkolóanyagból, és készítsünk belőle szemhéjat, melyeket simítsunk el.




Glazúrral rajzoljunk be vékony ereket, a ló arcára.


Illesszük a helyére a füleket.



Nyújtsunk ki barna marcipánt. Vágjuk cikkekre, és karcoljunk bele vonalakat.





Vízzel tapasszuk fel és formázzuk meg belőle a ló sörényét.






„Hóka” készítése
Közönséges írólapot hajtsunk félbe, és mérjük be vele a ló orrhosszát. Majd kézzel tépve alakítsuk úgy, hogy a szájrészhez közeledve folyamatosan szélesedjen. Ha a kapott papírsablont széthajtjuk, szimmetrikus, de mégis szabálytalan formát kapunk. Ezt a sablont vizezzük be és tapasszuk fel az orr és szájrészre, ahol szeretnénk, hogy fehér maradjon a minta. Ügyeljünk rá hogy mindenhól jól feltapadjon.








Fújjuk le a lófejet airbrush (festékszóró) pisztollyal. Használjunk világosbarna, sötétbarna, majd fekete árnyalatot.



Fújjuk sötétebbre a fülek belsejét a szemkörnyéket és a pofa íveit. Erősítsük meg a sörénye színeit is.



Ha végeztünk a fújással, egy szikével nyúljunk alá, majd távolítsuk el a papírsablont. Fújjunk feketét, a száj és az orrész kiemelésére.



Glazúr segítségével, emeljük ki a szeme csillogását, ettől élethűbb lesz a tekintete.




Végezetül helyezzük át egy leburkolt tálcára.




Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése