Akár a Tortadíszítés Magazin 2. számában bemutatott
maci is készíthető gabonamasszából.

Korábban már feltettem a blogra az angol nyelvű kisfilmet, amelyben a gabonamassza készítését láthattátok.
Még 2011-ben készült ez a kisfilmem, magyarul.

A Gabonamasszát legtöbbször a Cake Boss, Tortakirály műsorban említik, ők ugyanis szinte minden figurális elemet, kiegészítőt ebből a masszából formáznak.
Nekik egyszerűbb, mert nagy tömegben készen vásárolják a masszát, viszont mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük. Így:




A korábbi bejegyzést is érdemes megnézni, s átolvasni.
Itt találjátok meg:

http://tortadiszites.blogspot.de/2012/02/rizsmassza-elkeszitese.html

Sok sikert!


A tortadíszítés alapjait fogom bemutatni nektek sok-sok kisfilmen, és fotós anyagon. Elsőként ezt a filmet hoztam, amely három dolgot is bemutat.
Elsőként, hogyan színezhetjük a Fondant masszánkat citromsárgára,
azután, hogyan lesz ebből narancssága,
majd az elkészült masszából készítünk egy búzakalászt.

Ezt a kisfilmet akkor készítettem, amikor a Kockásfülű nyúl tortát csináltam, ehhez kellett a torta oldalár a búzakalász.



A nyuszitorta teljes elkészítését pedig a Tortadíszítés Gyerektorták Különszámban meg is nézhetitek lépésről-lépésre.

Az elkészült cukor orchidea.

A Tortadíszítés Magazin első számából hoztam ma egy írást, Bartus Dóra rovatvezetőnk munkáját.


 
Szükséges eszközök:
Papír bevonatos virágdrót (22-es, 24-es)
Formázó szivacs
Szilikon orchidea erező
Olló
Marcipán mintázó eszközök
Lapos végű ecset (8-as)
Hegyes végű ecset (0-s)
Orchidea kiszúró
Szirom festék porok (lila, pink, sárga)
Zöld virágszalag
Kis méretű nyújtófa
Virágmassza
Oázis vagy hungarocell tömb
Étkezési keményítő
Ehető ragasztó
Víz
Első lépésben minden szükséges eszközt készítsünk elő. A drótokat is vágjuk megfelelő méretre. A drótok vastagságának megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora méretű kiszúróink vannak. 6-8 cm-es kiszúrók esetében a 24-es vastagságú drótból 2 darab kell. Ezeket vágjuk 3-3 egyforma részre. A 22-es drótból 1 darabnak a harmadára lesz szükség. Ha kisebb kiszúrónk van, vékonyabb drótokat használjunk.

Virágdrótok: minél nagyobb a számuk, annál vékonyabbak.

A virágmasszát célszerű egy zárható műanyag dobozban tartani a munkafolyamat során. Mindig alaposan gyúrjuk át, mielőtt hozzákezdünk az egyes fázisokhoz. Nagyon gyorsan szárad, ezért mindig csak az éppen szükséges mennyiséggel dolgozzunk és igyekezzünk minél gyorsabban kialakítani a végső formát. Ha észrevesszük, hogy a massza elkezd repedezni miközben dolgozunk vele, gyúrjuk be újra.
 
A keményítő folyamatos használata elengedhetetlen a cukorvirág készítés során. Mivel a massza kissé ragacsos, elsősorban a letapadását akadályozza meg.
 
Ha igazán élethű virágokat szeretnénk alkotni, az anyagot nagyon vékonyra kell nyújtani, így a keményítő ebben is a segítségünkre lesz. Tükörsima, száraz és tapadásmentes felületen (márványlap, konyhapult, szilikon lap, stb.) tudjuk a leghatékonyabban kinyújtani a masszát. (Vagy házi tésztanyújtó segítségével.)

Tipp: fektessünk néhány géz lapot egymásra és tegyünk bele egy evőkanál keményítőt. Kössük össze batyu-szerűen egy erős cérnával. Ezzel kiválóan tudjuk majd keményítőzni a munkafelületet és a masszát.

A cymbidium orchidea esetében 5 darab sziromra, 1 darab úgynevezett ajak-sziromra és egy bibére lesz szükségünk. A sziromlevelek elkészítési módja azonos, leszámítva, hogy száradás előtt másképpen kell eligazítanunk őket.

1. A kiszúró méretéhez igazodva sodorjunk egy azonos hosszúságú hengert. Keményítőzzük be a masszát, a nyújtófát és a felületet is, amin nyújtani fogunk.

 
 
2. Nyújtsuk akkorára a masszát, amekkorából már látjuk, hogy elegendő méretű lesz a kiszúráshoz. Ilyenkor még nem kell túl vékonynak lennie. Ekkor ki kell alakítanunk a massza közepén egy vastagabb részt, ahová majd a virágdrótot fogjuk elhelyezni. Ezt a nyújtófával tudjuk megcsinálni. (Ha van speciális virágkészítéshez való erező táblánk, használjuk azt! ) Keményítőzzük a felületet ismét és a massza közepétől kiindulva vékonyítsuk el jobbra, emeljük fel a nyújtófát és ismételjük meg a bal oldalon is a műveletet úgy, hogy az anyag közepén meghagyunk egy hosszanti vastagabb sávot. Ismételjük többször és igyekezzünk a széleket nagyon vékonyra nyújtani.


 

3. A kiszúrót illesszük rá a kinyújtott masszára úgy, hogy a vastagabbra hagyott rész pontosan a közepén legyen. Határozott mozdulattal nyomjuk bele a kiszúrót az anyagba és körkörösen mozgassuk meg, közben végig nyomást kell gyakorolni rá. Ez segít abban, hogy szép éleket vágjunk és ne legyen rojtos, vagy szakadozott a szirom széle.



 
 
4. Vegyük ki a formára vágott masszát a kiszúróból és szúrjunk a vastagon hagyott részbe egy 24-es méretű drótot nagyon óvatosan, egészen a szirom ¾ részéig. Ügyeljünk arra, hogy a dróttal sehol ne lyukasszuk ki az anyagot.


 

 
 
5. Golyós végű marcipán mintázó segítségével vékonyítsuk el körben a szirom széleit. Ha esetleg eldeformálódna, vagy elvesztené az alakját, szúrjuk ki újra.

 



6. Készítsük elő a szilikon erezőt. Keményítőzzük be kissé a felületét. Illesszük a közepébe a szirmot.





7. Zárjuk össze a formát és egy határozott, erős mozdulattal nyomjuk össze.



 
8. Eddig a pontig azonos módon készítjük el az 5 darab szirmot. (Egyszerre csak egy szirommal foglalkozzunk!) A különbség a száradás előtti megformázásban lesz. A legfelső középen lévő szirmot a drót segítségével óvatosan íveljük meg egy kissé hátrafelé. A szirom végét a két ujjunkkal kissé simítsuk össze és a szirom széleit is igazítsuk el. A bal oldali felső és alsó szirmot a dróttal íveljük balra lefelé hajlóra, a végeiket kicsit csípjük össze és igazítsuk el minél természetesebb hatásúra. A jobb oldali két szirommal hasonló módon járunk el, de azokat jobbra lefelé íveljük. Ügyeljünk a szimmetriára! A megformázott szirmokat máris beszúrhatjuk az oázisba, hiszen annyira gyorsan száradnak, hogy meg fogják tartani a formájukat. Aki esetleg nem biztos ebben, konyhai papírtörlő segítségével kialakíthat olyan felületet, ami alkalmas a szárításra.
 

 
 
9. A 22-es méretű drótra lesz most szükségünk. Ez lesz az orchidea fő váza. Egy olló, vagy egy kis fogó segítségével alakítsunk ki egy kis hurkot az egyik végén.




10. Készítsünk elő egy mogyorónyi virágmasszát. Alakítsuk ki a megfelelő formát belőle. Hasonlítson egy kanál öblös részéhez, de a teteje legyen kicsit púpos (kobra fejhez is szokták hasonlítani).


12. A hurkot mártsuk ehető ragasztóba és óvatosan szúrjuk bele a bibébe.




13. Az ajak-szirom kialakításához egyszerűen nyújtsuk ki  vékonyra a masszát (nem kell drótozni, így nem kell a közepén vastagabb részt hagyni). Ezt a fajta szirmot nem kell erezőbe rakni. Viszont a szélét marcipánmintázó eszközökkel nagyon el kell vékonyítani (az sem baj, ha eldeformáljuk az eredetileg kiszúrt formát).

14. A kis méretű golyós marcipán mintázóval, vagy egy kisebb ecset végének segítségével alaposan elrojtozzuk körben a széleket.





15. A bibe két oldalát ecset segítségével ehető ragasztóval vékonyan lekenjük. Óvatosan ráillesztjük az előkészített ajak-szirmot. A hátsó széleket a bibére ragasztjuk két oldalt, kissé tölcsér alakot formázunk belőle és a fodrozást eligazítjuk. Végül a többi szirom mellé helyezzük az oázisba és hagyjuk őket teljesen megszáradni, mielőtt az újabb munkálatokhoz hozzálátnánk.




 
16. Egy fehér írólapra lila és egy kevés pink színű sziromfestéket teszünk. Alaposan összedolgozzuk őket. (Más színeket is lehet használni!)

17. A lapos ecsettel fogjuk megfesteni a szirmokat. Az 5 darab szirmot az elkeskenyített végződéstől befelé irányuló óvatos söprögető mozdulatokkal megárnyaljuk lilára. A felesleges, vagy rossz helyre hulló festék pigmenteket fújjuk le a sziromról. A széleket körben fessük végig az ecsettel, de csakis a legszélére jusson a porfestékből! Ezzel csak árnyalunk és megpróbáljuk életszerűvé tenni a virágot.


 



 
18. A bibe festésével folytatjuk. A legerősebb lila színre a bibe felső részét festjük. Ügyelve, hogy az ajak sziromra ne jusson a porfestékből. Az ajak-szirmot körben a széleken lilával árnyaljuk, majd a bibe alatti részt egy kevés sárga festékkel megfestjük.


 



19. Elővesszük a nullás méretű ecsetet és egy csepp vízben elkeverünk némi porfestéket. Megfestjük a szirom belsejének mintázatát.





20. A bibéhez egy nagyon apró dolog még hozzátartozik. Egy nagyon picike fehér masszát apró henger alakúra sodrunk az ujjainkkal és a bibe végződésének aljához illesztjük egy kevéske ragasztóval. Marcipán mintázóval, vagy akár egy virágdróttal megnyomjuk középen, két pici puklit hozva így létre.




 
21. Az utolsó előtti lépés a következik, a virág összeállítása. A virágszalagból levágunk  egy darabot. Az ajakszirmot megfogjuk, és szorosan hozzáillesztjük a legfelső szirmot. A virágszalagot hozzáfogjuk, majd végig a szár mentén körbetekerjük rajta. Ezt megismételjük minden egyes szirommal. Először a felsőket rakjuk mellé egyesével, majd végül a két alsót.

 



 



 

22. Miután összeállítottuk a virágot, a szirmokat tartó drótokat el kell tüntetnünk. Fogjuk össze őket, és tekerjük körbe a zöld virágszalaggal.

 
 
El is készült a mesés cukor-orchidea! Ugye, hogy nem kell félni tőle?
 



Ezért érdemes megvenni a Tortadíszítés Magazin számait!

Hasznos, tartalmas anyagokat olvashattok, színes, lépésről-lépésre fotókkal, és pontos leírással!

A Tortadíszítés Magazin második száma még kapható az újságárusítóhelyeken!


A Tortadíszítés Magazin első száma megrendelhető a Sőregi Tortadekorációs Webshopban (a weboldalon a könyvek között találjátok a lapot!)



Címük: www.soregi.com

A Magazin előfizethető itt:

Posta Zrt. Hírlap Üzlet
1900 Baudapest,
E-Mail: hirlapelofizetes@posta.hu
Telefon: 06-80/444-444
és itt is: elofizetes@tortadiszites.hu

Kellemes napot kívánok mindenkinek!
Amikor anno elkezdtem ezt a blogot, a saját tapasztalaimat vetettem papírra majd osztottam meg veletek. Sokat változott az életem azóta, így a blog is. Rengeteg, mások által készített anyagot is bemutattam, amit hasznosnak véltem, viszont a mai naptól ismét visszatérek én is.

Vargáné Schmidt Krisztina tortája, a minta

Ennek több oka is van. Első és legfontosabb, hogy végre az összes gyerek iskolában, és óvodában tölti majd a nap egy részét, így legalább a délelőttök csak az enyémek lesznek, és "AZT CSINÁLOK, AMIT AKAROK!!!!" ...végre..

Néhány órára csend száll majd a lakásra, és nyugodtan süthetek, díszíthetek, fotózhatom a vadonatúj anyagokat.

A másik oka is igencsak örömteli, ugyanis végre elkezdtem a cukrász iskolát, így a sütés a mindennapjaim domináns szereplője lesz, még erőteljesebben, mint eddig. Így süteményeimet, azaz a receptteszteléseimet is megosztom majd veletek a jövőben.

A Tortadíszítés Gyerektorták Különszámba én magam is készítettem egy terjedelmes anyagot arról, hogyan készült a Kockásfülü nyúl torta, melyet kedves olvasónk Vargáné Schmidt Krisztina küldött nekünk korábban. Igazából a teljes anyag azt mutatja be, én hogyan készítettem el ugyanazt a tortát.

Gondoltam megírom a torta születésének történetét is, de  nem sokáig jutottam, mert a gyerekek akkor is, mint éppen most is szinte szétszedték a lakást. (Nálunk szerdán kezdődik csak az iskola)





Mindenesetre néhány képet azért csatoltam, a teljes leírást pedig megtaláljátok majd a

Tortadíszítés Gyerektorták Különszámban, amely szeptember 19-én már a boltokban lesz!



Azt megsúgom, hogy számtalan receptet tartalmaz már csak ez az egy cikk is, hiszen bemutatom a kedvenc piskótámat, amely nekem a leginkább bevált, és a torta alapja ebből készült, majd egy fehércsokoládé mascarpone-krémet is, amely a tölteléket, s a külső burkolást is adta.



 
 
 
A Nyuszi maga vörösbársony torta és krémsajtos krém keverékéből formálódott, s mindent a legegyszerűbb, házi készítésű cukortésztával (másnéven fondanttal) borítottam be.


 
 
Bemutatom, hogyan színezzük a cukortésztát, s azt is, hogyan szárítsuk a cukorvirágokat a konyhánkban talált eszközökkel.

A Tortadíszítés Gyerektorták Különszám tehát hamarosan az Újságárusoknál, addig is tudnotok kell, hogy a Tortadíszítés Magazin 2. száma még mindig kapható!

Keressétek, és forgassátok sokszor!

Tartalmas és hasznos anyagokat tartalmaz mindenkinek!



Kellemes tortadíszítős szeptembert kívánok!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése